3 Aralık 2011 Cumartesi



TOM WAİTS


Eşsiz sesiyle, Grammy ödüllü vazgeçilmez müzisyen. bu ses için balgamlı,yırtık,çatlak…vs gibi bir çok çarpıcı sıfat sıralanabilir, bu da Tom’un sesinin benzersizliğini tarif eder aslında.
Alkol, uyuşturucu,aşk üçgenindeki hayatlara bağımlı şarkılar yaratmıştır. Aykırı duruşuna rağmen gelenekselliği elden bırakmamıştır.şarkıları contry,rock, jazz,blues’la bezelidir. Sözlerdeki sıradanlık günlük geçişler gece gündüz yanında bir kağıt kalem taşıyor olması ve aklına gelen herşeyi yazıyor olmasındandır. kendisini sevdiren ögelerden olan sıradanlık, gündelik, basitlik dinleyene şarkılarına farklı bir yakınlık hissi  verir. Şarkıları kahve-sigara, şarap-sigara ikisiyle iyi gider.
Aynı zamanda aktörlük yapan bu koca ses, the outsiders’(francis Copola), down by law(jim jarmusch), rumble fish ( francis Coppola) the cotton club( Francis Coppola), Coffee and Cigarettes ( Jim Jarmusch)…gibi izlenesi filmlerde oynamıştır.
Filmler içinde şarkılar seslendirmiştir…shrek’te little Drop of Poison, snow and Tiger’da you can never hold back spring …gibi eserlerle bir çoğumuzun özel listelerine girmiştir.
Sabahları çamaşır suyuyla gargara yapma espirisi bayık ve gereksiz olmasına rağmen bu adamı dinledikten sonra ‘acaba mı’ dedirtir.
I want you şarkısı özlenenin arkasından söylendiğinde insanı kendisinden geçiren,ağlamaklı eden ‘kısacıktı geldi geçti’ dedirten şiddetle tavsiye ettiğim şarkısıdır.
Şarkılarını aşağı tabakaya, düşmüşlere,alkolik ve kumarbazlara yaptığını avaz avaz bağaran bu adam kesinlikle vazgeçilmezler listesindedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder